Ezt a kiflit nagyon sokan sütöttük régebben az NLC fórumán.
Kuzsu receptje. Nagyon puha bélzete van, kívül pedig finom ropogós.
Nekünk nagyon ízlett. Köszönöm szépen Kuzsu a receptet.
Hozzávalók:
15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
2 dkg élesztő
1 teás kanál cukor
1,5 dl tejes víz ( fele tej, fele víz)
7 g só
2 evő kanál étolaj
Mártólé:
1 liter víz
fél teáskanál só
5 dkg szóda bikarbóna
Elkészítése:
A tejes vízbe beletettem a cukrot, meglangyosítottam és
belemorzsoltam az élesztőt.
Mikor felfutott az élesztő akkor beleöntöttem a megszitált lisztbe.
Beleszórtam a sót, kimértem az étolajat.
Sima tésztává dagasztottam, meleg helyen a
duplájára kelesztettem.
Én a dagasztást és a kelesztést a kenyérsütőgépre bíztam.
Ezután következik a formázás.
A tésztát 6 cipóra osztottam.
Ovális alakúra nyújtottam, szorosan feltekertem és kifli
formára hajtottam.
A zsemléhez a tésztát gömbölyűre formáztam a kezeim között.
A molnárkához hosszúkásra sodortam és kicsit
laposabbra nyomkodtam.
Letakarva meleg helyen 15 percet pihentettem.
Közben a vizet egy lábosba töltöttem és felforraltam.
Mikor már forrt, beletettem a szóda bikarbónát és a sót.
A hőfokot kicsit visszavettem.
A pék süteményeket a vízbe mártottam kb. 30-40 másodpercig,
közben egyszer megfordítottam.
Ezután kiemeltem a vízből őket, jól lecsepegtettem és
tepsibe helyeztem.
A tepsiben valamilyen éles eszközzel, (nekem van erre a
célra egy
tapéta vágó késem)
becakkoztam a zsemlék és a molnárka tetejét.
Letakartam és 30-40 percig meleg
helyen kelesztettem.
200 fokra előmelegített lég keveréses sütőben sütöttem
20 percig.
A sütőből kivéve még forrón, hogy szép fényes
legyen a tetejét
kávé tejszínnel megkentem.
Én most ezt tejjel tettem, mert valahogy a kávé tejszín
mindig elpárolog a hűtőből.
Tetszik! :)
VálaszTörlésNekem is tetszik:D
VálaszTörlésFinom
VálaszTörlésHű, ez egész úgy néz ki, mint a Németországban kapható lúgos kifli, perec, stb. Amire jól rákattantam. Nagyon guszta!
VálaszTörlésEzek nagyon szépek és guszták, úgy megkóstolnám!
VálaszTörlésA szódabikarbónának mi a szerepe itt?
Nagyon fincsi lehet,jó recept nagyon,szépek lettek!
VálaszTörlésEz nálunk is nagy kedvenc.
VálaszTörlésNem is tudom mikor jártam az nlc-én...régi szép idők. :)
Nekem is a lúgos perec ugrott be róla. Biztosan ki fogom ezt a receptet próbálni.
VálaszTörlésNagyon finom lehet, biztosan jó laktató is. Egy csésze forrón gőzölgő kávéval de isteni lehet:))
VálaszTörlésNelli másért is jöttem....
Szeretnék Neked átadni "egy jó szót".
A játék részletei Eszternél:
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Nagyon fincsi lehet, nagyon szépek lettek.
VálaszTörlésNellikém, ez nagyon guszta !
VálaszTörlésJár érte Neked "Egy jó szó" - vagy talán már jártam erre ez ügyben ? - nem baj, inkább kétszer, mint egyszer sem!
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Tényleg nagyon finom ez a kifli!
VálaszTörlésPoppy!Szerintem a szódabikarbónától puha, levegős lesz a kifli.
Köszönöm ezt a sok jó szót, amit Tőletek kaptam.
Ha nem haragszol akkor a szódabikarbónához lenne hozzáfűznivalóm. A színét változtatja meg a tésztának.
VálaszTörlésNelli, nagyon szépek!!!!!
VálaszTörlés