2011. március 18., péntek

Rákóczi túrós pite


Ezt a receptet a Nők Lapja Cafe-ról  hoztam Mpisti receptje.

Hozzávalók: 

A linzer tésztához: 

15 dkg vaj,
7,5 dkg por cukor
22,5 dkg liszt

A lisztet és a por cukrot összekeverjük és belemorzsoljuk a vajat is.
Ezután már gyorsan dolgozunk, mert a zsiradék kicsapódhat és a tésztának nem lesz jó állaga.
Amikor ezzel megvagyunk akkor elővesszük a pite formánkat és akkorára nyújtjuk a tésztát, hogy 
a peremére is jusson. Előmelegített sütőben sütjük, de nem teljesen készre, mert majd még kétszer
visszatesszük a sütőbe.

Eközben elkészítjük a túrós tölteléket.

A töltelék hozzávalói:

30 dkg áttört túró
1 db tojás
7 dkg cukor
2 evő kanál búzadara
vanília aroma
1 egész citrom héja (bio
mazsolát is lehet beletenni 

A túrót áttörtem, hozzátettem a tojást, cukrot, búzadarát, vanília aromát és reszelt citrom héját.
A búzadara azért kell bele, mert a cukor és a túró vizet enged és a búzadara megköti ezt, ezáltal nem ázik el a tésztánk.
A tészta is közben elkészül. Kivesszük a sütőből és rákenjük a túrós masszát.
Visszatesszük a sütőbe és most már kicsit jobban megsütjük.
Amikor a túró megsült, megpirult a tetején akkor vegyük ki és hagyjuk hűlni.

Ekkor készítjük el a tojás habot a tetejére. 

A hab hozzávalói:

4 tojás fehérje
6-7 evő kanál víz
20 dkg cukor

 Beleöntjük a vizet egy kisebb edénybe.
 15 dkg cukrot teszünk bele és tűz fölött besűrítjük. Ez lesz a cukor szirupunk.
A maradék cukrot a tojás fehérjéhez tesszük és gőz fölött  habbá verjük.
A cukor szirupot közben óvatosan lassan csurgatva adagoljuk a habhoz és közben verjük a habot,
míg szép fényes nem lesz.
Ha elkészült a hab akkor egyenletesen rákenjük a túrós linzerre, villával hullámos vonalakat is
rajzolhatunk rá.
Én most rácsoztam a tetejét hab zsákkal. Amikor ezzel készen voltam akkor vékonyan megszórtam
por cukorral a tetejét. 
Visszatesszük a sütőbe és szárítjuk a habot. 

Amikor megsült a rácsok közepébe barack lekvárt pöttyintettem

Az arányokat átalakítottam az én pite formámra. 




 











 









   

9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta!! Az egyik kedvenc süteményem, ebédutáni desszertnek most el is fogadnák egy szeletet.:)

    VálaszTörlés
  2. Imádom a Rákóczi túróst!!! Talán egyszer én is kerek formában sütöttem...Guszta lett!!!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szuper ebben a piteformában, már a fészbúkon is megcsodáltam :)

    VálaszTörlés
  4. Fantasztikus pitét készítettél,bevállalnám szívesen:-)

    Majd nézzél be hozzám kérlek:-)

    VálaszTörlés
  5. Na ez nálunk is nagy kedvenc lesz.
    Viszem is receptet.
    Minden, amiben túró van csak jó lehet:D

    VálaszTörlés
  6. Nsgyon csini lett így piteformában!

    VálaszTörlés
  7. Gizi!Én is nagyon szeretem!

    Kriszti!Köszi!:-)

    Erinacea!Olvastam, köszi!:-)

    Ditta!Köszi a díjat!Szívesen megkínálnálak vele!:-)

    Bianka!Tényleg az volt!:-)

    Gabi!Igazad van!Én is nagyon szeretem a túrós sütiket, ételeket!

    Kriszti!Neked is köszi a díjat!:-)Már tovább is adtam!

    Andikám!Köszi!Kár, hogy nem tudtad megkóstolni!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...