Dóri szülinapján a húsmentes menü rántott champion gomba
és paprikás lisztbe mártott
laska gomba volt.
A laska gomba kalapja domború, kagylószerű.
Egy közös tőből sok tönk fejlődik ki.
A csiperke gombánál könnyebben emészthető.
Szénhidráttartalma kevés, ezért
kalóriaszegény.
A laska gomba port az érrendszer
erősítésére is használják.
Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Laska gombából fél kg-ot sütöttem ki, nem tudtam, hogy
ennyire kapós lesz majd. Mindenki azt szeretett
volna enni. :-) Még az
Apukám is aki eddig nem szerette.
Legközelebb biztos többet sütök.
De azért a champion gomba is elfogyott ám!
Ez a fajta gomba csak frissen elkészítve finom.
Jó ropogósra kell sütni, kevés olajban.
Sózni csak a végén szabad amikor már kisült.
A laska gombát lehetőség szerint még
aznap el kell készíteni
amikor vásároljuk.
Hozzávalók:
50 dkg laska gomba
liszt
őrölt pirospaprika
só
olaj
Elkészítés:
A gombákat levagdaltam a tönkről. A nagyobb gombákat
kettévágtam.
Megmostam, papírtörlőn a felesleges nedvességet
leitattam.
Serpenyőben kevés olajat hevítettem.
Eközben a lisztbe őrölt pirospaprikát szórtam.
Mikor az olaj elég meleg volt, akkor a paprikás
lisztbe forgatott
gombákat beletettem.
Mindkét oldalát piros ropogósra sütöttem.
Papírtörlőre szedtem és ekkor sóztam.
Metélőhagymás tejföllel tálaltam.
Milyen jó kis tudomány írtál a laskáról. Most már ezt is tudom róla...Én is szeretem nagyon. Gyerekként sokszor nyaraltunk a Szelidi-tónál, ott volt egy picike vendéglő, én mindig rántott laskát kértem. Nagyon finom volt. Azóta nem ettem...Lássuk csak, szombaton mi is lesz ebédre? Rántott laska! Meghoztad a kedvem...Persze ha kapok laskát. :o)))
VálaszTörlésSzelidi-tó, vagyis családi használatban " szilid" :) Ó, istenem mennyi pecáztam ott kis gyerekként!És a rengeteg halászlé, amit ott, a nagybátyám bográcsban főzött, és népes családunk valamint a horgásztanya közössége elpusztított! :D
VálaszTörlésA laska gombával nem vagyunk jó barátságban, de lehet öregedtem annyit, hogy érdemes lenne, egy újabb próbát tenni.
Szeretem a laskagombát is, de olyan ritkán lehet kapni. Ez a változat is nagyon finom lehetett :)
VálaszTörlésKriszti!Szelidi-tónál még nem jártunk, de tervbe vettük, hogy egyszer jó lenne oda elmenni.Remélem kapsz a hétvégére laskát.:-)
VálaszTörlésAndikám!Látom Te is a Szelidi-tónál nyaraltál.Te tudsz pecázni?:-)Egészen szombatig én sem ettem meg a laska gombát.Úgyhogy egy próbát Neked is megér mindenképpen.
Marcsi!Ritkán lehet kapni felétek?Itt Pécsen a vásárcsarnokban majdnem mindig van.
Milyen jó kis ötlet!
VálaszTörlésMegint tanultam valamit. Finom lehet így elkészítve is. :)
VálaszTörlésÉn is nagyon szeretem:)
VálaszTörlésTeakert!Engem a blondie-d csábított nagyon ma!:-)
VálaszTörlésPetra!Te hogy készíted?Gondolom máshogy ha azt írtad, hogy így elkészítve is finom lehet!
Kati!Felétek is lehet kapni ilyen gombát akkor gondolom.:-)
Én is szeretem a laskagombát, de szépet ritkán látok. Guszta az ételed:)
VálaszTörlésTetszik :) Találtam dobozt
VálaszTörlésmegcsináltam , nagyon finom volt :)
VálaszTörlésköszi a receptet
üdv
Rita
Roza!Itt felénk mindig lehet kapni laskát.
VálaszTörlésBianka!Köszi!Itt is rengeteg karácsonyi dobozka jött.
Bless!De örülök Neked!Annak is, hogy elkészítetted és ízlett!Gyere máskor légyszí!:-)Puszi
Ohh az a jó ropogós laska, anyuka nagyon jó volt, előtte való nap egy fél kilót mi is megettünk belőle, másnap nálatok, isteni volt. A paprikás liszt teszi ropogóssá!
VálaszTörlésNagyon fincsi bariném, így még én is szeretem a laskát :))
VálaszTörlés