2011. november 9., szerda

Kelbimbó és brokkoli csőben sütve


A kelbimbót eddig még csak vajban párolva és főzeléknek
készítettem el. Most volt egy csokor 
brokkoli itthon és fél kg kelbimbó is. Gondoltam csőben
fogom megsütni! Milyen jól tettem! Mennyei volt!


Hozzávalók:
1 brokkoli
fél kg kelbimbó
15 dkg bacon szalonna
2 tasak gyors rizs
15 dkg trappista sajt a tetejére


Elkészítés:


A brokkolit rózsáira szedtem, a vastagabb szár részeket
eltávolítottam. Megmostam és feltettem főni. A főző
vizet sóval, ízvarázzsal ízesítettem.
Hamarabb megfő, mint a karfiol. 
A kelbimbóval is ugyanígy jártam el.
Szerintem legközelebb együtt fogom őket főzni,
mert kb. egyszerre főttek meg.
A rizst is odatettem főni.
A bacon szalonnát apró darabokra vágtam és
serpenyőben megpirítottam.
Közben lereszeltem a trappista sajtot és
elkészítettem a besamel mártást.


Besamel mártás hozzávalói és elkészítése:

15 dkg vaj
10 dkg liszt
kb. 7 dl tej
só, fehérbors, reszelt szerecsen dió

A vajat felolvasztottam és
hozzászitáltam a lisztet.
Aranysárgára pirítottam  és hozzáöntöttem  a tejet,
miközben folyamatosan kevertem, hogy
nehogy csomós legyen.
Fűszereztem és besűrítettem.


Közben megfőttek a zöldségek és a rizs is.
Leszűrtem őket.
Egy tálat vékonyan kikentem vajjal és alulra tettem a rizst, majd a ropogós bacon kockákat.
Aztán rákerült a kelbimbó, brokkoli páros is.
A végén nyakon öntöttem a besamellel és előmelegített sütőben 20 perc alatt arany színűre sütöttem.


A sütési idő vége előtt 5 perccel megszórtam
bőven a reszelt sajttal.

11 megjegyzés:

  1. Csak brokkolival szuper lehet!:D

    Tudom, a kelbimbó finom is, meg trendi is, de nem, egyszerűen nem tudom megenni.

    VálaszTörlés
  2. Pont most barátkozom a kelbimbóval:) Brokkolit meg még nem is ettem:) Uccu, lehet, ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
  3. Mindkettőt nagyon szeretem,de együtt még nem készítettem el.Csuda finom lehetett!

    VálaszTörlés
  4. Itt is megdicsérem.
    Nagyon finom lehet!
    Nálunk tuti nyertes lesz otthon:D

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon király étel:) Szoktam én is készíteni, de kelbimbót csak én meg a párom esszük meg, brokkoli viszont jöhet mindenkinek:) Finom és egészséges.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon fincsi ebédetek volt! Guszta nagyon !

    VálaszTörlés
  7. Andikám!Pedig nagyon finom, próbáld meg először vajban párolni a kelbimbót.Hátha úgy megszeretitek, a vaj kellemes ízt ad neki.

    Roza!Neked is ezt tudom csak mondani.Rengeteg vitamin van bennük!:-)

    Aleda!Én is azért készítettem így, mert mindkettőből kevés volt.De nem csalódtam, finomak voltak együtt.

    Gabi!Köszi!Szerintem még az a tojásos rizs is szuper lenne hozzá amit Te készítettél a minap!

    Trollanyu!Eddig nálunk sem volt sem a kelbimbó, sem a brokkoli a listán, de mindkettő igez ízes, finom zöldségféle, szerintem gyakran előfordul ezután a konyhánkban.:-)

    Éva, Bianka!Tényleg finom volt!:-)

    VálaszTörlés
  8. Finom lehetett. Ragadozóimnak kellene még bele valami hús (sonka, virsli, ilyesmi)... Nekem így is jöhetne :)

    VálaszTörlés
  9. Szuper recept, mostanában úgyis rákaptam a kelbimbóra. Jövőhétre beütemezem.:)

    VálaszTörlés
  10. Marcsi!Egy kis szalonnát én is tettem bele, de szerintem darált hússal is finom lehet!

    Gizus!Írsz majd, ha megcsinálod, hogy milyen lett?:-)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...