Ezt a receptet Limaránál találtam. Egy nagyon, finom
puha tésztájú kalács.
Szerintem sokszor fogom készíteni.
Köszönöm szépen Limara!
Hozzávalók:
520 g liszt
2 dkg friss élesztő
30 g cukor
1 mk. só
2 tojás
2 tojás sárgája
30 g olaj
210 ml víz
1 vanília rúd kikapart magja
2 dkg friss élesztő
30 g cukor
1 mk. só
2 tojás
2 tojás sárgája
30 g olaj
210 ml víz
1 vanília rúd kikapart magja
Tojás fehérje a kalács lekenéséhez.
Szezám mag, mák, esetleg lenmag a díszítéshez.
Én most semmit nem tettem rá.
Viszont a tésztájába aszalt áfonyát szórtam bőségesen.
Elkészítés:
A hozzávalókat a kenyér sütő gép üstjébe tettem
és megdagasztattam.
Amikor sípolt akkor szórtam bele az áfonyát.
Az üstben hagytam megkelni. Gyönyörűen megkelt, majdnem
kifutott az üstből.
Ezután lisztezett gyúró lapra borítottam és egy kisebb és egy
nagyobb cipóra osztottam a
tésztát.
A kisebb cipót három részre vágtam, a nagyobbat
pedig négy részre.
Hármas és négyes fonással megfontam őket.
Kicsit nehezen boldogultam, mert az áfonyák folyton
ki akartak bújni a tésztából.
Amikor készen lettem a fonással sütő papírral bélelt
tepsibe tettem őket és még fél órát
kelesztettem.
Ezután tojás fehérjével átkentem és lég keveréses
sütőben 25 percig sütöttem 175 fokos sütőben.
Nagyon szép lett! Imádom a finom kalácsokat!! Egy bögre tejeskávéval maga a mennyei manna!!
VálaszTörlésHa ezt az én Jancsim meglátná, biztos az egyiket megenné reggelire, tejjel...Csak a mazsolát szedegetné ki belőle. Guszta!
VálaszTörlésIgazán szépséges lett
VálaszTörlésMária!Én is így gondolom!:-)
VálaszTörlésKrisztikém!Az én Bazsim is kiszedegeti a mazsolát, áfonyát belőle.
Bianka! Köszi!:-)
Meseszép kalácskák! Négyes fonással még nem mertem próbálkozni :)
VálaszTörlésNellike,nagyon gyönyörű lett a kalácsod,s nem utolsó sorban nagyon finom is,elfogadnám szívesen:-),még soha nem készítettem,de egyszer majd elkészítem!:-)
VálaszTörlésErinacea!Én is most először próbálkoztam vele.
VálaszTörlésDittus!Ezt én el sem hiszem, hogy Te még kalácsot nem készítettél soha!:-)Aki ilyen gyönyörűűűű tortákat készít!