2011. április 8., péntek

Sertésjava bakonyi módra OVCS 1. döntő

Fogadjátok szeretettel tőlem ezt az egyszerű egy tál ételt. Remélem ízlik majd Nektek, nagy
szeretettel készítettem!
Autumn felhívására folytatódik az online vacsora csata első fordulójának döntője. ahova 
nagy, nagy örömömre én is bejutottam. 
Zsúfolt napjaim voltak, így csak az utolsó pillanatban sikerült összehoznom ezt a finomságot.
Az első forduló döntőjébe bejutottak:
  1. Mézeskalács 
  2. Patrícia 
  3. Ottis 
  4. Igorka   
 és én.


Sertés javát készítettem Nektek bakonyi módra rizzsel és káposzta salátával.




Hozzávalók:
1 kg szűz pecsenye
2 csomag gyorsrizs
50 dkg gomba
2 db vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só, bors, ízvarázs,
reszelt szerecsen dió
rozmaring 
olaj
2 dl főző tejszín


Ebben a présben készült:




Egy nagyon kedves blogger társam Viki ajánlotta ezt a sonka prést Nekem, amit az M + M KFT. 
gyárt. Azóta mióta megrendeltem már kétszer sütöttem benne. Nem kell bele sem olaj, sem víz, semmilyen más zsiradék. A hús a saját levében megsül és mindenhol szép piros, ropogós lesz.


Elkészítés:


A húst megmosom, befűszerezem sóval, borssal, ízvarázzsal, ráreszelem a fokhagymát és a
szerecsen diót. Kicsit állni hagyom még összeérnek az ízek.

Közben felteszem forrni a vizet a rizsnek. Sóval, ízvarázzsal ízesítem. Puhára főzöm a rizst.
Amikor megfőtt a rizs akkor összekeverem az olajban megpárolt vöröshagymával.

A befűszerezett húst kör alakban belehelyeztem a présbe.
A tetejét rászorítottam. 1 óra hosszat sütöttem előmelegített, lég keveréses sütőben 225
fokon. Amikor a hús megpuhult és megpirult akkor kivettem a sütőből. Picit pihentettem,
ezután szépen lehetett szeletelni.

A gombát megpucoltam és rusztikus darabokra vágtam. Azért szeretem nagyobb darabokra
vágni, mert sok vizet veszít a gomba főzés közben és picire összeugrik.
Egy teflon serpenyőben vöröshagymát pirítok és beledobom az összevágott gombát. 
Borssal, sóval, ízvarázzsal, reszelt fokhagymával, egy ágacska  rozmaringgal  ízesítem.
A rozmaringból kevés kell, mert intenzív íze van.
20 perc alatt készre főzöm, zsírjára sütöm és beleöntöm a főző tejszínt, amivel besűrítem.

A káposztát legyalulom szép vékonyra. Megsózom és állni hagyom.
Amikor már levet engedett akkor kinyomkodom. Elkészítem a saláta levet.
A vízbe ecetet, fehér borsot, cukrot, őrölt köményt teszek, ráöntöm a káposztára.


Bízom benne, hogy ízleni fog Nektek !
Jó étvágyat kívánok!

Kedves Autumn Neked pedig köszönöm, hogy időt szakítasz ránk és megszervezted ezt a játékot!
Kívánom, hogy az álmod teljesüljön és mihamarabb váljon valóra! 
Kedves játékos társaim Nektek pedig köszönöm, hogy velem 
játszottatok! 


 

  

    





 

14 megjegyzés:

  1. Ha bakonyi az már csak isteni lehet

    VálaszTörlés
  2. Nelli! Feltettem a blogra, lehet szavazni! :) Puszi!

    VálaszTörlés
  3. Nellike,nem semmi menü,szívesen ellakmároznék Nálad:-)

    VálaszTörlés
  4. Végre egy recept a sonkaprésemhez!

    Szegény 22 éve a spájzba van száműzve. Akkor kaptuk nászajándékba. Éppen ideje lesz egy kipróbálásnak. :D

    VálaszTörlés
  5. Lehet, hogy egyszerű, de annál finomabb:-)

    VálaszTörlés
  6. Hú, de jól hangzik! Ilyen sonkaprést pedig sose láttam még!

    VálaszTörlés
  7. Andikám!Próbáld ki a présedben!Nagyon jól lehet benne sütni.Még sosem sütöttél benne?

    Készítsétek el, mert igen különleges ízű volt.

    Erinacea!Én is Vikitől hallottam a présről.
    Olvasgattam róla és nem tudtam ellenállni neki.
    Közben a férjemnek születésnapja volt és régóta szeretett volna valamilyen öntöttvas edényt.
    Ezek a termékek nem olcsók, de tényleg úgy van ahogy Viki is mondja, hogy több generációt kiszolgálnak és elég egy családba egy ilyen edény.Kölcsönadogatjuk egymásnak.:-)

    VálaszTörlés
  8. Imádom a Bakonyi bordát! Bármikor megenném...Nagyon gusztán tálaltad. A sonka présről pedig még nem is hallottam...

    VálaszTörlés
  9. Köszi Krisztikém!A présről én régebben már az nlc-n hallottam, ott többen is vettek akkor.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm szépen lányok és fiúk mindenkinek aki szavazott rám!:-)

    VálaszTörlés
  11. Drága bariném gratulálok az első helyhez!

    Én is menek a gálavacsira :))))

    VálaszTörlés
  12. De jóóóóóó!!
    Gratulálok Neked:)))

    VálaszTörlés
  13. Nelllliiiii!!! Örülök a sikereidnek. Meglátod nem fogod megbánni.

    Tatin! az enyém is kb 20 éves, de még mindig nagyon jól müködik :)

    VálaszTörlés
  14. Nagyon finomat főztél, csakis gratulálni tudok hozzá.:)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...