Ezt a kenyérke receptet is Krisztitől mentettem le.
Nem szeleteltük, hanem törtünk belőle egy darabot és
mindenki azt tett, kent
rá, amit szeretett volna.
Már többször megsütöttem. Volt, hogy a kakukkfű helyet
provanszi fűszer keveréket
szórtam rá.
Köszönöm Kriszti!
Hozzávalók:
1 tasak Oetker szárított por élesztő (nekem rendes élesztőm
volt azzal is működött)
1 teás kanál cukor,
250 ml meleg víz
750 ml finom liszt (3 bögrének felel meg általában)
1 teás kanál só,
2 evő kanál olaj
1 bögre reszelt trappista vagy cheddar sajt, (volt, hogy fele-fele
arányban használ-
tam trappista sajtot és füstölt sajtot)
10 dkg olvasztott tea vaj,
1/4 bögre apróra vágott petrezselyemzöld
3/4 teás kanál szárított kakukkfű
Elkészítés:
A meleg vizet a dagasztó gép üstjébe öntöttem.
Beleszórtam a
cukrot és az élesztőt
belemorzsoltam. Elkevertem, felfuttattam. Közben kimértem,
megszitáltam a lisztet
és elkevertem a sóval. Amikor már az élesztő felfutott
ráöntöttem a lisztet. Beleöntöttem
az olajat és elindítottam a gépet. A kenyér tészta
állagának rugalmasnak kell lennie.
Akkor jó amikor már elválik az üst vagy az edény falától.
A gépben kelesztettem.
Amikor már duplájára nőtt akkor kivettem és a gyúró
lapon belegyúrtam a reszelt
sajtot. Ezután még 10 percig pihentettem a tésztát
letakarva egy konyharuhával.
Majd 20 x 25 cm-es téglalappá nyújtottam, és
kb. 48 db-ra vágtam fel. A darabkákból
gombócokat gömbölyítettem, melyeket megforgattam a
felolvasztott, fűszerekkel elkevert
vajban. A cserépedényt kivajaztam és két sorban
lerakosgattam a gombócokat.
Letakartam és 30 percig kelni hagytam. Előmelegített
sütőben, közepes hőfokon, piros,
ropogósra sütöttem.
Jujj, ezt ki kell próbálnom! Már van friss kakukkfű, de szerintem medvehagymával is isteni lehet...
VálaszTörlésMegintcsak köszönöm az ötletet, Nelli.
Ez a sok finomság, a kedvességed, odafigyelésed megérdemel egy "jó szót". Fogadd tőlem szeretettel...
http://eszterszappan.blogspot.com/
Nagyon finom lehet és igencsak mutatós
VálaszTörlésEz a buborék enyér már az nlc-és időkben is izgatott, se sose sütöttem meg. Na, lehet majd most. Fincsi lehet a zöldfűszerekkel. :)
VálaszTörlésNelli!
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, ha sütögetsz tőlem és nem utolsó sorban, hogy ízlik is!!! Szerintem is nagyon fincsi!!!
Csuda finom lehet a zöldfűszerekkel!!
VálaszTörlésNelli,szenzációsan néz ki,nagyon ügyes vagy,gondolom,hogy nagyon finom is lehet!
VálaszTörlésNellikém ez nagyon jópofa! Most láttam a minap hasonlót egy svéd oldalon, az is tetszett és ezek szerint finom is, ha Te mondod!:-)
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a recept, elmentettem:)
VálaszTörlésNelli!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, imádom az ilyen péksütiket:-)))
Hasonlót már sütöttem, valóban isteni és olyan jó tépdesni:))
VálaszTörlésA " Jó szó" megérkezett hozzám, nagyon szépen köszönöm, igazán aranyos vagy!!!
Nelli, Te mindig olyan kedves vagy és a blogodat is nagyon kedvelem, ezért most fogadj tőlem egy "jó szót":-))
VálaszTörléshttp://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Kedves Nelli!
VálaszTörlésAkkor ha benne vagy, négyőtök között lemenne a döntő a héten az OVCS-ban! Üzenj, ha megvan az ajánlatod! Már nagyon várom! :))))
Szeretem az efféle finomságokat!
VálaszTörlés