A lasange-t nálunk mindenki nagyon, nagyon szereti, így
mindig dupla adagot kell készíteni.
Általában házi készítésű tésztát használok hozzá,
mert azzal sokkal finomabb.
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
4 egész tojás
2 kávés kanál só
2,5 dl hideg víz
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg darált hús
1 db vöröshagyma
4 db sárgarépa
2 db zöldség
50 dkg cukor borsó
3 gerezd fokhagyma
1 konzerv hámozott paradicsom
só, bors, oregano, bazsalikom, babér levél
őrölt bors, piros paprika
tetejére: reszelt sajt bőven, vaj darabkák
Hozzávalók a besamel mártáshoz:
1 liter tej
10 dkg vaj
5-6 evő kanál liszt
reszelt szerecsen dió, őrölt bors, só
10 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A lisztből, tojásból, sóból, vízből
tésztát gyúrtam.
Három részre osztottam és még így
is gyúrtam egy picit.
Ezután kicsit pihentettem.
Lisztezett gyúró lapon tepsi nagyságúra,
vékonyra nyújtottam.
Közben elkészítettem a tölteléket.
A vöröshagymát kevés olajon megpároltam. Mikor
üveges a hagyma, rátettem a
darált húst. Fehéredésig pirítottam. Ekkor megszórtam piros
paprikával. Kicsit még pároltam, hogy
a paprika kiengedje szép piros színét. Beleöntöttem a cukor
borsót és a karikára vágott répát,
zöldséget. Felöntöttem egy kis vízzel. Fűszereztem, közben
kóstoltam, hogy megfelelő ízű-e.
Azért nem írok mennyiségeket a fűszerekből, mert én
szeretek erősebben fűszerezni.
A főzés idő végén reszeltem bele a fokhagymát és
beleöntöttem a hámozott paradicsomot.
Még egyet forraltam rajta és készen volt.
Elkészítettem a besamel mártást.
A vajat felhevítettem, rászórtam a
megszitált lisztet.
Halvány barnára pirítottam és folytonos keverés
mellett felöntöttem a tejjel.
Ízesítettem a reszelt szerecsen dióval,
őrölt borssal, sóval.
Besűrítettem és a végén beleszórtam 10 dkg reszelt sajtot.
Előkészítettem a tepsit.
A tepsi aljára vékonyan besamelt
mertem, elsimítottam.
Erre fektettem egy kinyújtott tésztát. Megkentem
besamellel és ráhalmoztam a fele tölteléket.
Ezután megint egy kinyújtott tészta lap következik.
Megkentem besamellel. A maradék tölteléket rátettem,
majd újból tészta következett, majd megint besamel.
A tetejére vaj darabkákat vágtam.
Figyelni kell rá, hogy besamellel mindenhol megkenjük,
mert különben kemény lesz a tészta.
A sütőt előmelegítettem és lég keverésen 225 fokon
kb. 25 percig sütöttem. Amikor már kezd a tészta teteje
kicsit pirulni, akkor reszelt sajttal bőven megszórtam.
Nem olcsó étel, de nagyon finom és kiadós.
Ez az adag egy nagy
gáztepsire elegendő.
Nellike,nem csak nálatok szeretik nagyon,hanem nálunk is:-),nagyon guszta lett!
VálaszTörlésNelli ! Ez igy nagyon guszta, bár nálunk nem nagyon rajong érte senki. A borsó miatt (most) én sem, de az egyszer biztos, hogy jobb, mint a bóóóóóti :)
VálaszTörlésHozzánk is küldhetsz egy tányérkával Nelli!! Imádja mindenki:))
VálaszTörlésNagyon gusztusos lett!
Ó de jól néz ki! Még sosem csináltam, pedig nagyon szeretem!
VálaszTörlésNagyon finom lehet
VálaszTörlésKedves Nelli!
VálaszTörlésKüldenél nekem egy címet e-mailben?
Köszönöm, hogy játszottál és gratulálok Neked mégegyszer!:))))