Az alap receptet kedves blogger társamnál thechefviki -nél láttam.
Nagyon megtetszett és gondoltam megsütöm annyi változtatással, hogy mivel kisebbikem nem szereti a kolbászt, bacon került bele. El nem rontotta nagyon finom lett így is.
Finom volt ez a sós változat, de legközelebb szerintem túrósan is el fogom készíteni. Tényleg csak a hűtőnk tartalma szab határt a töltelékek variációinak.
Hozzávalók:
3,5 dl tej
1 dl víz
1 teáskanál cukor
1 kávéskanál só
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő (friss)
10 dkg vaj
5 evő kanál olaj
Töltelék:
1 tömlős juhtúrót használtam
2 dl tejföl
20 dkg bacon szalonna
oregano, bazsalikom ( ez az eredeti receptben nem szerepelt )
tetejére: 1 egész tojás felverve,
szezámmag, lenmag, ( de bármilyen magocskával finom lehet )
Felfuttatjuk a meleg, cukros tejben az élesztőt.
A vajat az olajjal megolvasztjuk.
A bacont darabokra vágjuk, majd összekeverjük a juhtúróval és a tejföllel, de vigyázni kell ne legyen túl híg, beleszórjuk a szárított oreganót és a bazsalikomot.
A kovászból, lisztből, sóból lágy tésztát készítünk. Itt követtem el egy hibát, nem olvastam figyelmesen el a receptet és mikor már a tésztát majdnem teljesen kidolgozta a kenyérsütőgép akkor beleöntöttem az olvasztott olaj-vaj keverékét. A kelt tésztáknál mindig így szoktam tenni.
Három részre osztjuk. A gyúró lapot jól meglisztezzük és az első adag tésztát vékonyra nyújtjuk.
Most jönne a vaj-olaj keverékével való megkenés, de mivel én már beleöntöttem, így melegítettem még egy adagot, összeolvasztottam és megkentem a keverék felével a kinyújtott tésztát. Nagy baj nem történt, a tészta állagán csak annyit változtatott szerintem, hogy még puhább, omlósabb lett.
A második tészta lapot is kinyújtottam akkorára, mint az elsőt és ráfektettem az első tészta lapra amit már megkentem az olaj-vaj keverékkel.
A második lapra rákentem az összes tölteléket. Kinyújtottam a harmadik tésztát is, ráhelyeztem a töltelékre és megkentem a maradék vaj-olaj keverékkel.
Ezután következett a hajtogatás. Felülről behajtottam középre, majd alulról is középre, ezután mint egy könyvet úgy kell összehajtani. A két tészta találkozásánál összenyomkodtam egy kicsit.
A tepsit kibéleltem sütő papírral, belefektettem az elkészített tésztát, éles késsel átlósan és keresztben is bemetszettem. Letakartam, majd 1 órát még kelni hagytam.
Felvert egész tojással megkentem és megszórtam szezámmaggal és lenmaggal.
Hideg sütőbe tettem, 175 fokra állítottam és kb. 40 perc alatt megsütöttem.
Hogy ebből miért nem volt tegnap egy kis darabka?
VálaszTörlésHű csodálatosan néz ki
VálaszTörlésAndikám!Lehet jobban jártunk volna!:-)
VálaszTörlésNa azért az a cukrászda nem semmi volt.
VálaszTörlésMost már végképp rá kell szánnom magam, hogy elkészítsem. Pazarul fest a fotódon, és itt érzem a számban az ízét. Esetleg nem sütnél nekem is?:P
VálaszTörlésMs.Poppy!Sütnék persze, lehet cserébe rétest kérni?Mert emlékszem ám az első rétes sütésedre.:-)
VálaszTörlésSzia Nellike! Megmondanád nekem, hogyan lehetne olyan karácsonyi visszaszámlálóm? Puszi: Erika
VálaszTörlésHihi.:) Jól megy neked az alkudozás, de nem baj, én benne lennék a cserében. Amúgy az első rétesezést én sem felejtem el, az tuti.
VálaszTörlés