2011. április 1., péntek

Sajtos-zöldfűszeres buborékkenyér


Ezt a kenyérke receptet is Krisztitől mentettem le.
Nem szeleteltük, hanem törtünk belőle egy darabot és 
mindenki azt tett, kent 
rá, amit szeretett volna.
Már többször megsütöttem. Volt, hogy a kakukkfű helyet  
provanszi fűszer keveréket
szórtam rá.
Köszönöm Kriszti!

Hozzávalók: 

1 tasak Oetker szárított por élesztő (nekem rendes élesztőm 
volt azzal is működött)
1 teás kanál cukor,
250 ml meleg víz
750 ml finom liszt (3 bögrének felel meg általában)
1 teás kanál só, 
2 evő kanál olaj
1 bögre reszelt trappista vagy cheddar sajt, (volt, hogy fele-fele 
arányban használ-
tam trappista sajtot és füstölt sajtot)
10 dkg olvasztott tea vaj,
1/4 bögre apróra vágott petrezselyemzöld
3/4 teás kanál szárított kakukkfű

Elkészítés: 

A meleg vizet a dagasztó gép üstjébe öntöttem. 
Beleszórtam a 
cukrot és az élesztőt
belemorzsoltam. Elkevertem, felfuttattam. Közben kimértem, 
megszitáltam a lisztet
és elkevertem a sóval. Amikor már az élesztő felfutott 
ráöntöttem a lisztet. Beleöntöttem
az olajat és elindítottam a gépet. A kenyér tészta 
állagának rugalmasnak kell lennie. 
Akkor jó amikor már elválik az üst vagy az edény falától. 
A gépben kelesztettem.
Amikor már duplájára nőtt akkor kivettem és a gyúró 
lapon belegyúrtam a reszelt 
sajtot. Ezután még 10 percig pihentettem a tésztát 
letakarva egy konyharuhával.
Majd 20 x 25 cm-es téglalappá nyújtottam, és  
kb. 48 db-ra vágtam fel. A darabkákból
gombócokat gömbölyítettem, melyeket megforgattam a 
felolvasztott, fűszerekkel elkevert
vajban. A cserépedényt kivajaztam és két sorban 
lerakosgattam a gombócokat.
Letakartam és 30 percig kelni hagytam. Előmelegített 
sütőben, közepes hőfokon, piros, 
ropogósra sütöttem. 
 
 
 

13 megjegyzés:

  1. Jujj, ezt ki kell próbálnom! Már van friss kakukkfű, de szerintem medvehagymával is isteni lehet...
    Megintcsak köszönöm az ötletet, Nelli.
    Ez a sok finomság, a kedvességed, odafigyelésed megérdemel egy "jó szót". Fogadd tőlem szeretettel...
    http://eszterszappan.blogspot.com/

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet és igencsak mutatós

    VálaszTörlés
  3. Ez a buborék enyér már az nlc-és időkben is izgatott, se sose sütöttem meg. Na, lehet majd most. Fincsi lehet a zöldfűszerekkel. :)

    VálaszTörlés
  4. Nelli!
    Nagyon szívesen, örülök, ha sütögetsz tőlem és nem utolsó sorban, hogy ízlik is!!! Szerintem is nagyon fincsi!!!

    VálaszTörlés
  5. Csuda finom lehet a zöldfűszerekkel!!

    VálaszTörlés
  6. Nelli,szenzációsan néz ki,nagyon ügyes vagy,gondolom,hogy nagyon finom is lehet!

    VálaszTörlés
  7. Nellikém ez nagyon jópofa! Most láttam a minap hasonlót egy svéd oldalon, az is tetszett és ezek szerint finom is, ha Te mondod!:-)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon tetszik ez a recept, elmentettem:)

    VálaszTörlés
  9. Nelli!
    Nagyon jól néz ki, imádom az ilyen péksütiket:-)))

    VálaszTörlés
  10. Hasonlót már sütöttem, valóban isteni és olyan jó tépdesni:))

    A " Jó szó" megérkezett hozzám, nagyon szépen köszönöm, igazán aranyos vagy!!!

    VálaszTörlés
  11. Nelli, Te mindig olyan kedves vagy és a blogodat is nagyon kedvelem, ezért most fogadj tőlem egy "jó szót":-))
    http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

    VálaszTörlés
  12. Kedves Nelli!
    Akkor ha benne vagy, négyőtök között lemenne a döntő a héten az OVCS-ban! Üzenj, ha megvan az ajánlatod! Már nagyon várom! :))))

    VálaszTörlés
  13. Szeretem az efféle finomságokat!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...