A hétvégén csöröge fánkot sütöttem. A receptet
Andi barátosnémtól kaptam.
Egyszer régen sütöttem már csörögét, de valahogy
feledésbe merült.Voltak régről íz emlékeim a csörögével,
más néven forgács fánkkal kapcsolatban,
mert a nagymamám nagyon sokszor sütött.
Dóri nagyon szereti,
így gondoltuk a krémes süti mellé sütünk még egy
kis fánkot is. A szülinapomat ünnepeltük, így
mindenkit aki fontos számomra magam köré gyűjtöttem.
Szeretek nekik főzni, hajlamos vagyok ilyenkor
arra, hogy elsokallom az ételt, ami nem
baj, mert a Húgocskám is mindig örül, ha csomagolok.
Szeretek nekik főzni, hajlamos vagyok ilyenkor
arra, hogy elsokallom az ételt, ami nem
baj, mert a Húgocskám is mindig örül, ha csomagolok.
Finomakat főztünk, sütöttünk, két torta is volt.
Elnevezése az olajban, zsírban kisütött száraz
tészta darabok zörgő hangját utánzó szó elnevezése.
Most pedig következzék a recept.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
10 dkg vaj vagy Rama margarin
4 dkg cukor
fél dl rum
1 dl tejföl
4 tojás sárgája
10 dkg vaj vagy Rama margarin
4 dkg cukor
fél dl rum
1 dl tejföl
4 tojás sárgája
pici só
én még egy citrom reszelt héját is tettem
bele
Elkészítés:
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot,
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot,
sót, rumot, tejfölt, tojás sárgáját és az edény falától
elváló tésztát gyúrunk. Hűtőben 20 percig pihentetjük,
majd 2 mm vastagra kinyújtjuk, és kb 10 x 7 centis
csíkokra vágjuk, a közepét 2 helyen bevágjuk a
tészta csücskét áthúzzuk rajta, Bő forró olajban kisütjük.
Ha van késes aprító akkor azzal dolgoztatjuk
össze a tésztát.
Nekem nincs, én kézzel gyúrtam.
Szép aranysárgára sütjük és forrón fahéjas,
vaníliás por cukorba vagy
kakaós por cukorba forgatjuk.
Mi Dóri barack lekvárjával és az én
othello szőlő lekvárommal (amit szintén az én
kedves barátnőmtől tanultam)
kedves barátnőmtől tanultam)
De jó! Úgy néz ki a hétvégén nekem is fánkot kell sütnöm...:)
VálaszTörlésLilla!Te milyet sütsz?Én meg ha minden igaz megcsinálom a sült tésztát!:)
TörlésNagyon szép lett Nellike! :))
VálaszTörlésKöszi Bariném!A Te érdemed!:-)
TörlésBoldog szülinapot!!! Nálam is csöröge volt tegnap, el is fogyott mind :)
VálaszTörlésKöszi Vica!:)
TörlésNem is tudom megmondani, hogy mikor ettem utoljára csörögét...Talán gyerek koromban. Tényleg itt lenne az ideje sütni. Szerintem a gyerekeim még nem is ettek ilyen fánkot... nagyon csábító!
VálaszTörlésÉn is régen ettem már, de Andi sütött a múlt héten és a lánykám megkívánta.:)
TörlésNagyon szeretjük, isteni. Csak az tart vissza, hogy már 15 fehérjém várakozik a fagyasztóban, először azokat akarom elhasználni. Mert ugye ebbe is csak sárgája kell.De egyébként szuper guszta:)
VálaszTörlésCsak nem macaron lesz a fehérjékből?:)
TörlésSzépek lettek. Szerepel az én terveimben is. Még a nagyikám sütött sokat, és azóta nem ettem.
VálaszTörlésPetra!Ezzel én is így voltam.Még anno a nagymamám sütött sokat.
TörlésImádom, nagyon szépek, nálunk nagymamám süti a legfinomabb csörögét:)
VálaszTörlésKati!Tényleg a nagyik sütik a legfinomabb csörögét.Remélem egyszer az én kisunokám is ezt fogja mondani.:)
TörlésCsodálatosak lettek a fánkok, nagyon szeretem.:)
VálaszTörlésKöszi Gizus!:)
TörlésGyerekkoromban ettem ilyet utoljára. Akkor Anyukám csak két vágást ejtett rajta, de nem húzta át a csücsköt, de úgy is isteni volt. Elviszem a receptet, és hét végén meglepem a családot ha belém nem üt a filoxéra :)
VálaszTörlésMarcsi!Majd írd meg, hogy sikerült Neked!Az áthúzás nekem sem nagyon sikerült.:)De így is finom volt, elfogyott mind a két adag.
TörlésImádom a csörögét, nekem is nagymamám süti a legfinomabbat. Sajnos mostanában nem kóstolhatom az ő fánkját. De táplálkozok a látvánnyal. Gyönyörű lett!
VálaszTörlésKöszi Emi!:)Tényleg a nagyik a csörögét olyan jól tudják sütni, mint a rétest!Sajnos én rétest nem tudok.:(
TörlésImádom a csöröge fánkot, de már ezer éve nem készítettem... Szuper ötlet! De a tányérkádról szívesen levennék párat. :)
VálaszTörlésGabi!Úgy látszik a csörögével mindenki így van!:)Mindannyian szeretjük, de valahogy feledésbe merült.
Törlés