2012. január 24., kedd

Csöröge fánk - Andi barátnőmtől


A hétvégén csöröge fánkot sütöttem. A receptet
Andi barátosnémtól kaptam.
Egyszer régen sütöttem már csörögét, de valahogy
feledésbe merült.Voltak régről íz emlékeim a csörögével,
más néven forgács fánkkal kapcsolatban,
mert a nagymamám nagyon sokszor sütött.
Dóri nagyon szereti,
így gondoltuk a krémes süti mellé sütünk még egy
kis fánkot is. A szülinapomat ünnepeltük, így
mindenkit aki fontos számomra magam köré gyűjtöttem.
Szeretek nekik főzni, hajlamos vagyok ilyenkor
arra, hogy elsokallom az ételt, ami nem 
baj, mert a Húgocskám is mindig örül, ha csomagolok.
Finomakat főztünk, sütöttünk, két torta is volt.
Elnevezése az olajban, zsírban kisütött száraz
tészta darabok zörgő hangját utánzó szó elnevezése.
Most pedig következzék a recept.


Hozzávalók:

40 dkg  liszt
  10 dkg vaj vagy Rama margarin
 4 dkg cukor
 fél dl rum
 1 dl tejföl
 4 tojás sárgája
pici só
én még egy citrom reszelt héját is tettem
bele

Elkészítés:

 A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot,
sót, rumot, tejfölt, tojás sárgáját és az edény falától
elváló tésztát gyúrunk. Hűtőben 20 percig pihentetjük,
majd 2 mm vastagra kinyújtjuk, és kb 10 x 7 centis
csíkokra vágjuk, a közepét 2 helyen bevágjuk a
tészta csücskét áthúzzuk rajta, Bő forró olajban kisütjük.
Ha van késes aprító akkor azzal dolgoztatjuk
össze a tésztát.
Nekem nincs, én kézzel gyúrtam.
Szép aranysárgára sütjük és forrón fahéjas
vaníliás por cukorba vagy
kakaós por cukorba forgatjuk.
Mi Dóri barack lekvárjával és az én
othello szőlő lekvárommal (amit szintén az én
kedves barátnőmtől tanultam)
fogyasztottuk.




22 megjegyzés:

  1. De jó! Úgy néz ki a hétvégén nekem is fánkot kell sütnöm...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lilla!Te milyet sütsz?Én meg ha minden igaz megcsinálom a sült tésztát!:)

      Törlés
  2. Boldog szülinapot!!! Nálam is csöröge volt tegnap, el is fogyott mind :)

    VálaszTörlés
  3. Nem is tudom megmondani, hogy mikor ettem utoljára csörögét...Talán gyerek koromban. Tényleg itt lenne az ideje sütni. Szerintem a gyerekeim még nem is ettek ilyen fánkot... nagyon csábító!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is régen ettem már, de Andi sütött a múlt héten és a lánykám megkívánta.:)

      Törlés
  4. Nagyon szeretjük, isteni. Csak az tart vissza, hogy már 15 fehérjém várakozik a fagyasztóban, először azokat akarom elhasználni. Mert ugye ebbe is csak sárgája kell.De egyébként szuper guszta:)

    VálaszTörlés
  5. Szépek lettek. Szerepel az én terveimben is. Még a nagyikám sütött sokat, és azóta nem ettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Petra!Ezzel én is így voltam.Még anno a nagymamám sütött sokat.

      Törlés
  6. Imádom, nagyon szépek, nálunk nagymamám süti a legfinomabb csörögét:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati!Tényleg a nagyik sütik a legfinomabb csörögét.Remélem egyszer az én kisunokám is ezt fogja mondani.:)

      Törlés
  7. Csodálatosak lettek a fánkok, nagyon szeretem.:)

    VálaszTörlés
  8. Gyerekkoromban ettem ilyet utoljára. Akkor Anyukám csak két vágást ejtett rajta, de nem húzta át a csücsköt, de úgy is isteni volt. Elviszem a receptet, és hét végén meglepem a családot ha belém nem üt a filoxéra :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marcsi!Majd írd meg, hogy sikerült Neked!Az áthúzás nekem sem nagyon sikerült.:)De így is finom volt, elfogyott mind a két adag.

      Törlés
  9. Imádom a csörögét, nekem is nagymamám süti a legfinomabbat. Sajnos mostanában nem kóstolhatom az ő fánkját. De táplálkozok a látvánnyal. Gyönyörű lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Emi!:)Tényleg a nagyik a csörögét olyan jól tudják sütni, mint a rétest!Sajnos én rétest nem tudok.:(

      Törlés
  10. Imádom a csöröge fánkot, de már ezer éve nem készítettem... Szuper ötlet! De a tányérkádról szívesen levennék párat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi!Úgy látszik a csörögével mindenki így van!:)Mindannyian szeretjük, de valahogy feledésbe merült.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...