2010. szeptember 24., péntek

Almás táska


Napok óta kacérkodtam ezzel a recepttel.Vissza, vissza jártam Trinity oldalára és újból meg újból elolvastam a receptet.

Elkészítettem, de kihagytam a tejport belőle, mert szörnyű áron lehetett venni és különben másra meg nem használnám, de szerintem nem lehetett észrevenni (bár nem tudom milyen lett volna tejporral).

Még egy pici őrölt szegfűszeget tettem bele. Nem zöldalmát használtam, hanem jonatánt és mivel elég picik voltak, többet pucoltam meg.

A pudingos sűrítést már ismertem, meggytölteléket is gyakran készítek így.

Leírom én hogyan készítettem.

 
Almás táska

 
Tészta:


1 tojás

3 dl víz

6 dkg olvasztott vaj, de nem forró

csipet só

60 dkg liszt

11 dkg porcukor

én az 5 dkg-os élesztő felét tettem bele és a tejport kihagytam.


Töltelék:


 4-5 db jonatán alma

15 dkg cukor vagy barna cukor

csipet só

fél teáskanál őrölt fahéj

fél teáskanál őrölt szegfűszeg

1 citrom leve és héja

110 ml víz

1 csomag vaníliás pudingpor

4 dl víz

2 dkg vaj


Kenyésütőgépeben dagasztottam és kelesztettem.

Addig elkészítettem a tölteléket. Az almákat vékony szeletekre vágtam, megszórtam a barna cukorral, sóval, őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, beletettem a citrom levét és héját, ráöntöttem a 110 ml vizet.A pudingport a 4 dl vízzel simára kevertem és beleöntöttem mikor már puhulni látszott az alma. Még melegen kevertem hozzá a vajat.

A tésztát 4 részre osztottam, majd mindegyik részt még 3-ba vágtam, így kaptam 12 db tésztát.

A tésztákat téglalap alakúra nyújtottam. Egyik szélét derelye vágóval bevágtam.Középre halmoztam a tölteléket, majd az üres felét ráhajtottam, két szélét lenyomkodtam, ezután pedig a vágott felét hajtottam rá.Még kelesztettem a tepsiben fél órát.Sütőpapírra tettem és légkeverésen 200 fokon megsütöttem.

Tetejét én is olvasztott vajjal kentem le, ahogy Judith és Trini is.
Amikor meghűlt porcukrot szitáltam rá.

Köszönet érte mindekettőtöknek nagyon finom, pillekönnyű tésztájú süti.
Másnapra is maradt egy-két darab és ugyanolyan finom volt.

















5 megjegyzés:

  1. Jaj, de guszta lett Nellike! Milyen szép foszlós a tésztája.

    VálaszTörlés
  2. Imádom, csorog a nyálam érte :)))

    VálaszTörlés
  3. Hát ez gyönyörű lett!!!! Nem is tudtam, hogy van blogod, hogy maradhattam le róla?:-(

    VálaszTörlés
  4. Jajj, de örülök!!! Mi is szeretjük, a tiéd is csodás lett!!
    A tejpor: sima turista tejport keress,cukormentes, amolyan régimódi retro darab, kék zacsiban, valóban ritkán lehet kapni, de 200 ft körül van és legalább 20x süthetsz vele...Lazább lesz tőle a kelt, én úgy tapasztaltam, de kihagyható.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...