2012. január 13., péntek

Szilvalekváros bukta


Már hetek óta készültem buktát sütni. Ma egy kicsit
több időm volt, így a krumpli leves mellé ez készült.
Szilva lekvárosat készítettem, mert ezt szeretjük a legjobban.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
2,5 dl tej,
2 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
cukor az élesztő felfuttatásához
5 dkg vaj
5 dkg cukor
pici só

Majd a bukta lekenéséhez 1 egész tojás.
Olvasztott vajjal kenjük meg a bukták között,
hogy ne ragadjanak össze.
Vaníliás porcukor a szóráshoz.

Töltelék:

Sütés álló szilva lekvár.
Sajnos a sült szilva lekvárom már elfogyott,
jövőre többet fogok főzni.


Elkészítés:

A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítettem.
A kelt tészta sikere abban rejlik, ha a tészta alapanyagai 
egyforma hőmérsékletűek. A másik titok pedig a 
dagasztás. Alaposan ki kell dagasztani a tésztát.
  Langyos helyen a kétszeresére 
kelesztjük a tésztát. A másik titok pedig a sütés!
A sütőt 200-220 fokra melegítjük és nem csökkentjük a hőt.
Ha ennél melegebb hőfokot állítunk be akkor szépen fel
fog jönni a tésztánk, de még sülés közben összeesik. Ha pedig
hidegebb a hőmérséklet akkor fel sem emelkedik a tészta és kemény 
lesz az állaga.
Amikor megkelt a tésztánk akkor lisztezett deszkára
borítottam és kinyújtottam nem túl vékonyra. 
7 x 7 cm-es négyzeteket vágtam belőle és mindegyik
négyzetre egy nagy kanál szilva lekvárt tettem.
Feltekertem, és kivajazott, lisztezett tepsibe ültettem őket.
A buktákat nem túl szorosan tettem a tepsibe és a
közüket olvasztott vajjal kentem meg. Konyharuhával
letakartam és újból kelesztettem 20 percet. Amikor
megkelt akkor egész tojással lekentem a tetejét és
220 fokos sütőben lég keverésen megsütöttem.

Mikor kicsit hűlt vaníliás porcukorral hintettem meg.



26 megjegyzés:

  1. Nelli, ha hiszed, ha nem, tegnap épp arra gondoltam, hogy buktát kellene sütni. Isteni lehetett szilvalekvárral. Nekem is van egy üveggel, lehet, hogy meglepem a családot vele a hét végére :)!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marcsi!Én is olyan régen készültem rá.Finom lett nagyon.:)

      Törlés
    2. A hét végére nem jött össze, de még nem mondtam le róla :)!!

      Törlés
  2. Már én is rég sütöttem, most meghoztad hozzá a kedvem. Legfeljebb én csak csípek belőle egy darabot...Nagyon guszta lett, jó sok lekvár van benne!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Krisztikém!Ha egy darabkát lecsippentesz nem nagy tragédia!:)Csak félő, hogy az ember nem tudja megállni.:)

      Törlés
  3. Nelli, hát megvan! A múltkor vettünk süthető lekvárt, és még nem volt igazán kedvem, hogy mibe is tegyem. Hát a bukta!:)

    VálaszTörlés
  4. Imádom a buktát, és a párom is folyton ezzel nyúz, hogy süssek neki...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az én párom is ezzel nyaggatott!:)De mindenkinek nagyon ízlett.

      Törlés
  5. Csodásan néz ki, mi is nagyon szeretjük, bármikor meg tudnám enni. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Csipet!:)Én is.... az a baj!

      Törlés
  6. Nagyon jól néz ki Nelli!:-) De megenném most a kávémhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anikó!Szívesen vinnék Neked át!Csak laknánk közelebb!:)

      Törlés
  7. Csodaszép, és nagyon szeretem!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Imádom a buktát! Nagyon guszta , szívesen elfogadnék 1-2 darabot!

    VálaszTörlés
  9. Csodás, mi is nagyon szeretjük a buktát:) A pöttyös háttered is nagyon tetszik:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A pöttyös nekem is nagy kedvenc.A pöttyös bögréket, poharakt gyűjtöm!:)

      Törlés
  10. Jajj, nekem! Szépséges! :)

    Ajánlok egy pályázatot, hátha érdekel Nelli.
    http://www.reformkorikonyha.blogspot.com/2012/01/te-hogyan-latod-hungarikumokat-palyazat.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Petra!Tegnap már néztem!:)Szerintem jövök!

      Törlés
  11. Nagyon guszta lett Nellike! Milyen jó sok lekvár van a közepén! Imádnám :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andikám!Vinnék is Neked ha közelebb laknánk!:)

      Törlés
  12. Barack- és szilvalekvárral is szeretem!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...