Már hetek óta készültem buktát sütni. Ma egy kicsit
több időm volt, így a krumpli leves mellé ez készült.
Szilva lekvárosat készítettem, mert ezt szeretjük a legjobban.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
2,5 dl tej,
2 tojás sárgája
2,5 dkg élesztő
cukor az élesztő felfuttatásához
5 dkg vaj
5 dkg cukor
pici só
Majd a bukta lekenéséhez 1 egész tojás.
Olvasztott vajjal kenjük meg a bukták között,
hogy ne ragadjanak össze.
Vaníliás porcukor a szóráshoz.
Töltelék:
Sütés álló szilva lekvár.
Sajnos a sült szilva lekvárom már elfogyott,
jövőre többet fogok főzni.
Elkészítés:
A hozzávalókból a szokásos módon kelt tésztát készítettem.
A kelt tészta sikere abban rejlik, ha a tészta alapanyagai
egyforma hőmérsékletűek. A másik titok pedig a
dagasztás. Alaposan ki kell dagasztani a tésztát.
Langyos helyen a kétszeresére
kelesztjük a tésztát. A másik titok pedig a sütés!
A sütőt 200-220 fokra melegítjük és nem csökkentjük a hőt.
Ha ennél melegebb hőfokot állítunk be akkor szépen fel
fog jönni a tésztánk, de még sülés közben összeesik. Ha pedig
hidegebb a hőmérséklet akkor fel sem emelkedik a tészta és kemény
lesz az állaga.
Amikor megkelt a tésztánk akkor lisztezett deszkára
borítottam és kinyújtottam nem túl vékonyra.
7 x 7 cm-es négyzeteket vágtam belőle és mindegyik
négyzetre egy nagy kanál szilva lekvárt tettem.
Feltekertem, és kivajazott, lisztezett tepsibe ültettem őket.
A buktákat nem túl szorosan tettem a tepsibe és a
közüket olvasztott vajjal kentem meg. Konyharuhával
letakartam és újból kelesztettem 20 percet. Amikor
megkelt akkor egész tojással lekentem a tetejét és
220 fokos sütőben lég keverésen megsütöttem.
Mikor kicsit hűlt vaníliás porcukorral hintettem meg.
Mikor kicsit hűlt vaníliás porcukorral hintettem meg.
Nelli, ha hiszed, ha nem, tegnap épp arra gondoltam, hogy buktát kellene sütni. Isteni lehetett szilvalekvárral. Nekem is van egy üveggel, lehet, hogy meglepem a családot vele a hét végére :)!
VálaszTörlésMarcsi!Én is olyan régen készültem rá.Finom lett nagyon.:)
TörlésA hét végére nem jött össze, de még nem mondtam le róla :)!!
TörlésGyönyörű, imádom!
VálaszTörlésMi is nagyon szeretjük.
TörlésMár én is rég sütöttem, most meghoztad hozzá a kedvem. Legfeljebb én csak csípek belőle egy darabot...Nagyon guszta lett, jó sok lekvár van benne!
VálaszTörlésKrisztikém!Ha egy darabkát lecsippentesz nem nagy tragédia!:)Csak félő, hogy az ember nem tudja megállni.:)
TörlésNelli, hát megvan! A múltkor vettünk süthető lekvárt, és még nem volt igazán kedvem, hogy mibe is tegyem. Hát a bukta!:)
VálaszTörlésRoza!Milyen fajta bukta lesz?:)
TörlésImádom a buktát, és a párom is folyton ezzel nyúz, hogy süssek neki...:)
VálaszTörlésAz én párom is ezzel nyaggatott!:)De mindenkinek nagyon ízlett.
TörlésCsodásan néz ki, mi is nagyon szeretjük, bármikor meg tudnám enni. :)))
VálaszTörlésKöszi Csipet!:)Én is.... az a baj!
TörlésNagyon jól néz ki Nelli!:-) De megenném most a kávémhoz!
VálaszTörlésAnikó!Szívesen vinnék Neked át!Csak laknánk közelebb!:)
TörlésCsodaszép, és nagyon szeretem!!!:)
VálaszTörlésFinom is!:)
TörlésImádom a buktát! Nagyon guszta , szívesen elfogadnék 1-2 darabot!
VálaszTörlésÉvikém!Küldök!:)
TörlésCsodás, mi is nagyon szeretjük a buktát:) A pöttyös háttered is nagyon tetszik:)
VálaszTörlésA pöttyös nekem is nagy kedvenc.A pöttyös bögréket, poharakt gyűjtöm!:)
TörlésJajj, nekem! Szépséges! :)
VálaszTörlésAjánlok egy pályázatot, hátha érdekel Nelli.
http://www.reformkorikonyha.blogspot.com/2012/01/te-hogyan-latod-hungarikumokat-palyazat.html
Köszi Petra!Tegnap már néztem!:)Szerintem jövök!
TörlésNagyon guszta lett Nellike! Milyen jó sok lekvár van a közepén! Imádnám :D
VálaszTörlésAndikám!Vinnék is Neked ha közelebb laknánk!:)
TörlésBarack- és szilvalekvárral is szeretem!
VálaszTörlés