2011. január 26., szerda

Fánk VKF 40. forduló

Először is szeretnék gratulálni TücsökBogár-nak, hogy ilyen remek témát választott.
Nagyon megörültem neki.
Nekem ez az első nevezésem a VKF versenyre.

A fánk az a sütemény féleség szerintem, amit rengeteg formában el lehet készíteni.
Én a legegyszerűbb formáját választottam az elkészítésnek, mert ezt szeretjük a leginkább.
Még a régi menzás időszakról emlékszem az iskolában mindig eper habbal tálalták.
Én most málna habot adtam hozzá.
Most pedig jöjjön az én fánk receptem amit már egyszer közzétettem 2010. májusban.


Hozzávalók:

3 dl tej
50 dkg liszt 
10 dkg rétes liszt
3-4 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg vaj vagy RAMA margarin
3 egész tojás
2 tojás sárgája
kicsi rum (ettől a tészta nem szívja magát tele olajjal)
vaníliás cukor
reszelt citrom héj
porcukor a szóráshoz
lekvár

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk, kelni hagyjuk meleg helyen, pogácsa vagy fánk szaggatóval
kiszaggatjuk. Ezután ismét kelni hagyjuk egy fél órát.
Olajat forrósítunk.Most némelyik fánknak a belsejét mielőtt az olajba tettem benyomtam az ujjammal, hogy kis mélyedés legyen benne, ide töltöttem később a lekvárt.  Beletesszük a fánkokat úgy, hogy a fánk alsó része kerüljön felülre az olajban.
Papír törlőre szedem, hogy a felesleges olajat leitassam.
Mikor kicsit hűlt vaníliás por cukorral hintem meg a tetejét.


A málna hab hozzávalói:

1 bögre gyümölcs jelen esetben málna ( a gyümölcs lehet fagyasztott is)
1 bögre kristály cukor
1 nagyobb tojás fehérje
pici ecet

Fontos, hogy a tojás fehérje hideg legyen.
A tojás fehérjét felverem habbá a cukorral.
Ezután óvatosan beleforgatom a péppé tört málnát.

Bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
Én már készítettem eperrel, erdei vegyes gyümölccsel és őszibarackkal is.
Az őszibaracknál a héját lehúztam.

Egy kiadós leves mellé remek második fogás !

11 megjegyzés:

  1. Hú, Nellike ez igen!Csuda jó kis recept!

    Jó kis menzátok lehetett, fánk meg gyümihab. Nálunk max. tejberizs volt, lehelletnyi kakaóval megszórva.

    VálaszTörlés
  2. Csodaszépek a fánkjaid, és az a málna hab igazán izgalmassá teszi ezt a régi kedvencet.:)

    VálaszTörlés
  3. Szuper a málnahab a fánkokhoz!

    VálaszTörlés
  4. Micsoda jó ötlet Nelli ez a málna hab!Köszi!!!!
    Beindul a fánkszezon.....;-)
    Puszi, Anikó

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szeretjük a fánkot, de még sosem csináltam! Köszi Nelli:))))
    És hajrá!

    VálaszTörlés
  6. Nellikém ! .... hogy a VKF-es fánkod óriási sikereket arasson

    légyszives nézz be hozzám
    http://vikkokucko.blogspot.com/2011/01/dij-eso.html

    a Neked szánt meglepit a fenti linken találod meg.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon megörültem a fánk ötletnek. El is készítem a hétvégén. Arra nem jöttem rá, mi az a VKF? Köszi: Erika

    VálaszTörlés
  8. Kedves Nelly!
    Sok szeretettel vár nálam egy díj, nézz be hozzám :)

    VálaszTörlés
  9. Csodásak a fánkjaid, és az a málnás hab hozzá...., hát nyelek most jó nagyok.:))

    VálaszTörlés
  10. Kedves Nelli!

    Úgy látom sokan megelőztek, de tőlem is fogadd szeretettel ezt a díjat.

    http://azotthonizei.blogspot.com/2011/01/egy-kedves-dij-100-rendszeres-olvasom.html

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...