2018. április 2., hétfő

Képviselőfánk







Hozzávalók:
30 dkg liszt
30 dkg vaj, vagy margarin. (Zsírral is lehet.)
8 egész tojás
2 teáskanál cukor
pici só
3 dl víz
Elkészítés:
A vizet felmelegítjük a cukorral, vajjal és a sóval, ezután hozzáadjuk a lisztet is, és jól elkeverjük. Állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg elválik az edény falától, de vigyázni kell le ne égjen. Kb. 5 perc.
Áttesszük egy tálba és langyosra hűtjük, majd mikor kihűlt egyenként hozzáadjuk az egész tojásokat. Géppel végezhetjük ezt a műveletet.
Szép sima tésztát kell, hogy kapjunk. A cukorra azért van szükség a tésztába, mert attól lesz szép fényes a tésztánk sülés után.
Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
Csillagcsöves nyomózsák segítségével 7-8 cm-es halmokat nyomunk a sütőpapírral bélelt tepsire egymástól nagyobb távolságokban, mert nőni fognak a fánkok.
Lehet kisebb, és nagyobb halmokat nyomni, attól függ mekkora fánkokat szeretnénk.
Én végig 180 fokon sütöttem, légkeverésen, 25-30 percig. Közben a sütő ajtaját nem szabad kinyitni, mert összeesik a fánk. Azt mondják vizet is kell a sütő aljába tenni, hogy gőz legyen, én nem tettem. Figyelni kell közben, mert ha nem jól sütjük meg, akkor össze fog esni, miután kivettük a sütőből.
Ha aznap tölteni szeretnénk, akkor levágjuk a fánkok tetejét és kiszedjük a felesleges tésztát a fánk aljából. Ha valamikor máskor szeretnénk felhasználni, akkor nem kell levágni a tetejüket, csak közvetlenül mikor be szeretnénk tölteni. Szerintem nagyon jó vendégváró süti, mert lehet előre dolgozni.
Vanília krémmel szoktuk tölteni, de lehet eperkrémmel, csokikrémmel, mokkakrémmel tölteni.
Nekem ebből a mennyiségből 23 db fánkom lett.
Vanília krém, ahogy az Anyukámtól tanultam:
5 tojás sárgáját, 5 evőkanál cukorral, 3-4 vaníliás cukorral, vagy egész vaníliarúd kikapart magjával kikevertem, majd hozzáadtam 4 evőkanál lisztet. Ezt kikevertem 3/4 liter tejjel. Sűrűre főztem, majd az 5 tojásfehérjét felvertem habnak és a még meleg sárgakrémhez kevertem óvatosan.
Megtöltöttem a fánkokat. A tetejére Meggle tejszínhabot tettem. Ennek jó az állaga nagyon, nem esik össze másnapra sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...