Gőzgombóc mákszórással, vanília öntettel
Hozzávalók:
50 dkg liszt ( én Nagymama sütemény lisztet használtam )
4 dkg olvasztott vaj
3 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor az élesztő felfuttatásához
2 evőkanál porcukor
1 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás
2,5 - 3 dl tej
pici só
Töltelék: Szilvalekvár, vagy bármilyen lekvár, ami keményebb.
Mák a szóráshoz
Öntet:
1 vanília puding
4 evőkanál cukor
Vanília aroma
6 dl tej
Az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is a vaj kivételével. Majd amikor már kidagasztottuk a tésztát, hozzáadjuk az olvasztott vajat is. 1 órát kelesztjük meleg helyen.
Miután megkelt hengert sodrunk a tésztából. Én 10 darabra vágtam és egyenként kör alakúra nyújtottam. Szilvalekvárt halmoztam a közepébe.
Gombóc alakúra formáztam, pihentettem még 15 percet.
Közben vizet forraltam egy nagyobb lábosban. Beleállítottam a mikró grillező rácsát ( nem volt kedvem a szekrény legfelső polcáról a párolót levenni :-) ) .
Erre rátettem a kisebbik tortaforma alját, amit megkentem olvasztott vajjal. 3 gombócot ráhelyeztem, fedőt tettem rá és 15 percig gőzöltem a gombócokat.
Amíg ők a gőzben csücsültek, addig megcsináltam az öntetet. Azért használtam hozzá több tejet, hogy hígabb legyen, mint a puding.
Amikor elkészültek a gombócok, megforgattam őket olvasztott vajban, meghempergettem darált cukros mákban és a vanília öntet közepére ültettem őket.
4 darab gombócot lefagyasztottam, kíváncsi vagyok milyen lesz.
Hosszadalmas az elkészítése, de megéri, mert nagyon finom.
Nálunk is előfordul, de dióval azért még népszerűbb, mindenki imádja :) Nagyon guszta a fotódon!
VálaszTörlésMa diósat is készítek. Biztos jó lesz.
Törlés