2014. március 10., hétfő

Medvehagymás pogácsa

Zsófi, a fiam kis barátnője sütött a héten medvehagymás pogácsát. Annyira finom puha, omlós tésztája volt, hogy meg kellett sütnünk Nekünk is a hétvégén. Zsófi egyedül sütötte nálunk is. Én csak a keze alá dolgoztam. Milyen jó is volt így! :-) Hamar készen lettünk. Elhatároztuk, hogy szombaton ha jó idő lesz elmegyünk Orfűre medvehagymát gyűjteni. Magunkhoz vettük a kosárkánkat és délután elindultunk. Még csak kicsi levélkék vannak, a hétvégére szerintem már szép nagyok lesznek.

Hozzávalók:

1 kg liszt
1 kocka élesztő
tej, pici cukor az élesztő felfuttatásához (tejet annyit használtunk, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk)
30 dkg margarin
1 nagy doboz tejföl  450 gr-os volt  (kb. 2-3 evő kanállal nem használtunk fel belőle)
4 teás kanál só
3 tojás sárgája
végül egy jó nagy csokor medvehagymát aprítottunk fel
tökmag
szezám mag
reszelt sajt
1 egész tojás a pogácsák lekenéséhez

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatta a cukros tejben. Elmorzsolta a vajat a lisztben. Majd beleszórtuk az apróra vágott medvehagymát. Ezt is most tanultuk, hogy ha így készítjük akkor jól megtapad a tésztában a hagyma.
Majd hozzátette a tejfölt, sót, és a tojás sárgáját is. Pár perc alatt meggyúrta és félretette kelni. 3/4 óra hosszat kelni hagytuk. Majd lisztezett deszkán kiszaggata a Zsófi, tepsibe tette. Én tojással lekentem a tetejét, reszelt sajttal megszórtam és tökmaggal, szezám maggal meghintettem. Lég keveréses sütőben kb. 20 perc alatt arany színűre sütöttük őket.

És akkor jöjjenek a képek :-)






Egy-két orfűi képet is hoztam Nektek! Ha erre felénk a Mecsekben jártok Orfűre feltétlenül kiránduljatok el, nagyon szép hely. Az idén április 12-13-án lesz a Medvehagyma Fesztivál Orfűn a Kemencés Udvarban.






Ez pedig az egyik kedvenc helyem, ahol olyan jó megpihenni :-)





13 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a pogi, és a képek is! Jó lenne pár fini pogácsával ücsörögni a tóparton :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andikám! Nyáron a Balcsi parton ücsöröghetünk pár pogival és pár aszalt paradicsomos ropival :-)

      Törlés
  2. Nagyon finom lehet ez a pogi , guszta! A kis padra remélem mellétek férek?:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva! Persze, hogy mellénk férsz! Nagy ez a pad! Sok jó ember kis helyen is elfér! :-)

      Törlés
  3. Nagyon guszta lett a pogi! Csak sajnos én nem szeretem a medvehagymát, mert nekem nagyon erős fokhagyma íze, illata van :-) Ügyes kislány a fiad barátnője!
    A virágok is nagyon szépek. Mi is kirándultunk a hétvégén, csak itt a környékünkön a Budai-hegyekbe. Nagyon szép helyen jártunk, a Sorrento nevű szikláknál. Amint lesz időm, teszem is fel őket a "Pilisjárók" nevű blogomra....

    VálaszTörlés
  4. Katalin köszi Zsófi nevében is :-) ! A Budai-hegyek is nagyon szépek lehetnek. Megyek meg is nézem a blogodat, hogy felraktad-e már a képeket :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még sajnos nem volt rá időm, most a visegrádi Fellegvárról tettem fel két sorozatot, de már nemsokára fent lesznek a legújabbak is...

      Törlés
    2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    3. Megyek is a visegrádi képeket is megnézem, mert nagyon szeretek odamenni. Igaz kicsit messze van hozzánk :-)

      Törlés
  5. Gyönyörűek a pogácsák és az orfűi képek is.

    VálaszTörlés
  6. Köszi Marcsi! Én is szeretek nálad nézelődni, mindig finomságokat találok! :-)

    VálaszTörlés
  7. Az előbb minden eltűnt amit írtam :(, akkor most újra .....szóval, nagyon ügyes a fiad barátnője! Finom pogácsát készítettek! :) A hétvégére én is medvehagymás pogácsát tervezek, remélem lesz időm rá, mert a képeket elnézve nagyon megkívántam. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Okki!Én holnapra megint tervezek sütni,mert jön a kislányom és a kisunokám :-) és ez volt a kívánság. Fagyasztottam is le medvehagymát, kíváncsi vagyok úgy milyen lesz.

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...