2011. november 11., péntek

Paprikás lisztbe mártott laska gomba


Dóri szülinapján a húsmentes menü rántott champion gomba
és paprikás lisztbe mártott
laska gomba volt.
A laska gomba kalapja domború, kagylószerű.
Egy közös tőből sok tönk fejlődik ki.
A csiperke gombánál könnyebben emészthető.
Szénhidráttartalma kevés, ezért
kalóriaszegény.
A laska gomba port az érrendszer
erősítésére is használják.
Csökkenti a vér koleszterinszintjét.
Laska gombából fél kg-ot sütöttem ki, nem tudtam, hogy 
ennyire kapós lesz majd. Mindenki azt szeretett
volna enni. :-) Még az 
Apukám is aki eddig nem szerette.
Legközelebb biztos többet sütök.
De azért a champion gomba is elfogyott ám!
Ez a fajta gomba csak frissen elkészítve finom.
Jó ropogósra kell sütni, kevés olajban.
Sózni csak a végén szabad amikor már kisült.
A laska gombát lehetőség szerint még
aznap el kell készíteni
amikor vásároljuk.


Hozzávalók:


50 dkg laska gomba
liszt
őrölt pirospaprika
olaj 


Elkészítés:

A gombákat levagdaltam a tönkről. A nagyobb gombákat
kettévágtam.
Megmostam, papírtörlőn a felesleges nedvességet
leitattam.
Serpenyőben kevés olajat hevítettem.
Eközben a lisztbe őrölt pirospaprikát szórtam.
Mikor az olaj elég meleg volt, akkor a paprikás 
lisztbe forgatott
gombákat beletettem.
Mindkét oldalát piros ropogósra sütöttem.
Papírtörlőre szedtem és ekkor sóztam.
Metélőhagymás tejföllel tálaltam.


14 megjegyzés:

  1. Milyen jó kis tudomány írtál a laskáról. Most már ezt is tudom róla...Én is szeretem nagyon. Gyerekként sokszor nyaraltunk a Szelidi-tónál, ott volt egy picike vendéglő, én mindig rántott laskát kértem. Nagyon finom volt. Azóta nem ettem...Lássuk csak, szombaton mi is lesz ebédre? Rántott laska! Meghoztad a kedvem...Persze ha kapok laskát. :o)))

    VálaszTörlés
  2. Szelidi-tó, vagyis családi használatban " szilid" :) Ó, istenem mennyi pecáztam ott kis gyerekként!És a rengeteg halászlé, amit ott, a nagybátyám bográcsban főzött, és népes családunk valamint a horgásztanya közössége elpusztított! :D

    A laska gombával nem vagyunk jó barátságban, de lehet öregedtem annyit, hogy érdemes lenne, egy újabb próbát tenni.

    VálaszTörlés
  3. Szeretem a laskagombát is, de olyan ritkán lehet kapni. Ez a változat is nagyon finom lehetett :)

    VálaszTörlés
  4. Kriszti!Szelidi-tónál még nem jártunk, de tervbe vettük, hogy egyszer jó lenne oda elmenni.Remélem kapsz a hétvégére laskát.:-)

    Andikám!Látom Te is a Szelidi-tónál nyaraltál.Te tudsz pecázni?:-)Egészen szombatig én sem ettem meg a laska gombát.Úgyhogy egy próbát Neked is megér mindenképpen.

    Marcsi!Ritkán lehet kapni felétek?Itt Pécsen a vásárcsarnokban majdnem mindig van.

    VálaszTörlés
  5. Megint tanultam valamit. Finom lehet így elkészítve is. :)

    VálaszTörlés
  6. Teakert!Engem a blondie-d csábított nagyon ma!:-)

    Petra!Te hogy készíted?Gondolom máshogy ha azt írtad, hogy így elkészítve is finom lehet!

    Kati!Felétek is lehet kapni ilyen gombát akkor gondolom.:-)

    VálaszTörlés
  7. Én is szeretem a laskagombát, de szépet ritkán látok. Guszta az ételed:)

    VálaszTörlés
  8. megcsináltam , nagyon finom volt :)
    köszi a receptet
    üdv
    Rita

    VálaszTörlés
  9. Roza!Itt felénk mindig lehet kapni laskát.

    Bianka!Köszi!Itt is rengeteg karácsonyi dobozka jött.

    Bless!De örülök Neked!Annak is, hogy elkészítetted és ízlett!Gyere máskor légyszí!:-)Puszi

    VálaszTörlés
  10. Ohh az a jó ropogós laska, anyuka nagyon jó volt, előtte való nap egy fél kilót mi is megettünk belőle, másnap nálatok, isteni volt. A paprikás liszt teszi ropogóssá!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon fincsi bariném, így még én is szeretem a laskát :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...