Először is szeretnék gratulálni TücsökBogár-nak, hogy ilyen remek témát választott.
Nagyon megörültem neki.
Nekem ez az első nevezésem a VKF versenyre.
A fánk az a sütemény féleség szerintem, amit rengeteg formában el lehet készíteni.
Én a legegyszerűbb formáját választottam az elkészítésnek, mert ezt szeretjük a leginkább.
Még a régi menzás időszakról emlékszem az iskolában mindig eper habbal tálalták.
Én most málna habot adtam hozzá.
Most pedig jöjjön az én fánk receptem amit már egyszer közzétettem 2010. májusban.
Hozzávalók:
3 dl tej
50 dkg liszt
10 dkg rétes liszt
3-4 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 dkg vaj vagy RAMA margarin
3 egész tojás
2 tojás sárgája
kicsi rum (ettől a tészta nem szívja magát tele olajjal)
vaníliás cukor
reszelt citrom héj
porcukor a szóráshoz
lekvár
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, kelni hagyjuk meleg helyen, pogácsa vagy fánk szaggatóval
kiszaggatjuk. Ezután ismét kelni hagyjuk egy fél órát.
Olajat forrósítunk.Most némelyik fánknak a belsejét mielőtt az olajba tettem benyomtam az ujjammal, hogy kis mélyedés legyen benne, ide töltöttem később a lekvárt. Beletesszük a fánkokat úgy, hogy a fánk alsó része kerüljön felülre az olajban.
Papír törlőre szedem, hogy a felesleges olajat leitassam.
Mikor kicsit hűlt vaníliás por cukorral hintem meg a tetejét.
A málna hab hozzávalói:
1 bögre gyümölcs jelen esetben málna ( a gyümölcs lehet fagyasztott is)
1 bögre kristály cukor
1 nagyobb tojás fehérje
pici ecet
Fontos, hogy a tojás fehérje hideg legyen.
A tojás fehérjét felverem habbá a cukorral.
Ezután óvatosan beleforgatom a péppé tört málnát.
Bármilyen gyümölccsel elkészíthető.
Én már készítettem eperrel, erdei vegyes gyümölccsel és őszibarackkal is.
Az őszibaracknál a héját lehúztam.
Egy kiadós leves mellé remek második fogás !
Hú, Nellike ez igen!Csuda jó kis recept!
VálaszTörlésJó kis menzátok lehetett, fánk meg gyümihab. Nálunk max. tejberizs volt, lehelletnyi kakaóval megszórva.
Csodaszépek a fánkjaid, és az a málna hab igazán izgalmassá teszi ezt a régi kedvencet.:)
VálaszTörlésSzuper a málnahab a fánkokhoz!
VálaszTörlésMicsoda jó ötlet Nelli ez a málna hab!Köszi!!!!
VálaszTörlésBeindul a fánkszezon.....;-)
Puszi, Anikó
Nagyon szeretjük a fánkot, de még sosem csináltam! Köszi Nelli:))))
VálaszTörlésÉs hajrá!
Nellikém ! .... hogy a VKF-es fánkod óriási sikereket arasson
VálaszTörléslégyszives nézz be hozzám
http://vikkokucko.blogspot.com/2011/01/dij-eso.html
a Neked szánt meglepit a fenti linken találod meg.
Nagyon megörültem a fánk ötletnek. El is készítem a hétvégén. Arra nem jöttem rá, mi az a VKF? Köszi: Erika
VálaszTörlésKedves Nelly!
VálaszTörlésSok szeretettel vár nálam egy díj, nézz be hozzám :)
Csodásak a fánkjaid, és az a málnás hab hozzá...., hát nyelek most jó nagyok.:))
VálaszTörlésKedves Nelli!
VálaszTörlésÚgy látom sokan megelőztek, de tőlem is fogadd szeretettel ezt a díjat.
http://azotthonizei.blogspot.com/2011/01/egy-kedves-dij-100-rendszeres-olvasom.html
Gyönyörűek lettek
VálaszTörlés