A Kutya és Konyha blog Online Vacsoracsata játékán ezzel az étellel szeretnék indulni. A TV-ben soha nincs lehetőségem nézni a Vacsoracsatát, mert délután dolgozom, ezért is örültem ennyire ennek a játéknak.
Egyszerű, olcsó, gyorsan elkészíthető, ami manapság azt hiszem sokunknak nem elhanyagolható tényező, és persze nem utolsó sorban nagyon-nagyon finom.
Sajnos a betegség engem sem került el, így lettem én az utolsó aki megkínálja játékostársait Amit,
Hozzávalók:
kb.: 8 db palacsinta ( ennek az elkészítését nem írnám le, mert erre mindenkinek van saját jól bevált receptje )
50 dkg csirkemáj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
majoranna, só, bors, ízvarázs, őrölt pirospaprika
egy nagy csokor kapor
tejföl, főzőtejszín, pici liszt
Elkészítés:
A szokásos módon palacsintákat készítünk.
A csirkemájat megmossuk, lehártyázzuk. Én a késsel egy megbököm őket és akkor tapasztalatom szerintem nem fröcsögnek. Egy-egy májat kettőbe vágok. A vöröshagymát megpucolom, megmosom és apró kockákra vágom. Kevés olajon megpirítom a vöröshagymát, mikor már szép piros rádobom a felvágott májakat. Mikor kifehéredett a máj, megszóróm őrölt pirospaprikával, és felöntöm vízzel. Fűszerezem, reszelt fokhagymával, borssal, majoránnával, ízvarázzsal. A sót majd a legvégén adom hozzá, mert állítólag attól kemény marad a máj. Mikor a máj puha akkor kiveszem a szaftból egy másik tálba és villával összetöröm apró darabokra.A kaprot megmosom és apró darabokra vágom, és a szaftban egy pár percig főzöm. Eközben 2 evőkanál tejfölt, 1 evőkanál lisztet és 2 dl főzőtejszínt összekeverek, majd a szaftba csurgatom óvatosan, nehogy csomós legyen és 5-6 percig lassú tűzön forralom.
A kisütött palacsintákat megtöltöm az összetört májjal, úgy, hogy a tölteléket a palacsinta külső harmadába teszem és először ráhajtom a egyik szélét, majd a másik szélét és utána feltekerem.
Tányérra teszem és a mártással nyakon öntöm.
A palacsintát elkészíthetjük sósan, édesen, levesbetétként, előételként, főételként.
Nem is gondolnánk talán, hogy eredete a római korból származik. Ekkor még kerek kövön, vagy pajzson sütötték. Egy nagyon kedvelt tészta lett, ami az egész világot meghódította, mindenhol más néven.
A máj pedig rengeteg vasat tartalmaz.
A palacsintát azért szeretem nagyon, mert igen sokféleképpen elkészíthető étel. Érdekes, hogy nálunk a gyerekek ezt a sós változatot és nagyon kedvelik.